HASSAN KARIM PERLEKEH SLOGAN “BANGSA JOHOR”

PASIR GUDANG, 4 Julai – 1. Hassan Karim juga barangkali alpa dan silap bahawa tidak ada istilah Bangsa Malaysia. Yang betul-betul wujud sebenarnya hanyalah Rakyat Malaysia.

2. Di mana komposisi rakyat Malaysia terdiri daripada pelbagai bangsa termasuklah Melayu, Cina, India, termasuklah pelbagai suku, kaum serta keturunan di Sabah dan Sarawak yang diiktiraf hak dan kepentingan mereka dalam Perlembagaan Persekutuan.

3. Dan inilah yang menyumbang kepada kedinamikan Malaysia sebagai sebuah negara berbilang bangsa serta terbukti menjadi sumber kekuatan Malaysia yang gagal ditandingi mana-mana negara dalam dunia.

4. Manakala buat pengetahuan Hassan Karim, Bangsa Johor merupakan satu konsep dibentuk serta dianjurkan oleh Istana Johor berteraskan nilai dan semangat muafakat yang terdapat dalam Undang-Undang Tubuh Kerajaan Johor 1895. Bertujuan untuk menyatupadukan rakyat berbilang bangsa di negeri Johor.

5. Orang Melayu adalah bangsa Johor, orang Cina juga adalah Bangsa Johor dan orang India juga merupakan sebahagian Bangsa Johor. Masyarakat Sabah dan Sarawak yang kini bermastautin di Johor juga bangga menjadi sebahagian daripada Bangsa Johor.

6. Ia adalah konsep yang membawa kepada kemuafakatan dalam kalangan pelbagai lapisan masyarakat di negeri Johor dan menyumbang kepada kemakmuran dan kesejahteraan negeri Johor buat sekian lama.

7. Saya hairan mengapa perkara ini sengaja dibangkitkan oleh seorang Ahli Parlimen yang sepatutnya mewakili suara rakyat Johor, namun tidak faham asal usul konsep Bangsa Johor itu sendiri.

8. Namun, ketidakfahaman beliau mengenai perkara ini adalah jawapan kepada kelibat beliau yang amat jarang sekali kelihatan di Pasir Gudang, lebih-lebih lagi ketika rakyat memerlukan khidmat dan bantuan dari seorang wakil rakyat yang ternyata gagal menjalankan tugas beliau dengan baik.

Sumber :

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

Komuniti Johor

Selatan Negeri Kami

JohorTimes

Daily Video News

Negara Insider

We Fight Because We Believe

MediaRakyat

#MediaRakyat #RakyatBangkit #NajibRazak #NajibRazakFans #UMNO #BarisanNasional #Malaysia

Discover

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

%d bloggers like this: