Jangan Toleh Belakang – Adham Baba

LABIS 14 Julai – Semua ahli UMNO dan Pas tidak seharusnya menoleh ke belakang lagi dan terus bergerak menjayakan penyatuan ummah melibatkan dua parti terbesar orang Melayu itu di negara ini.

Ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat, Mokhtar Senik berkata, kedua-dua parti tersebut mempunyai tiga persamaan yang akan mengukuhkan penyatuan itu sekali gus akan memudahkan kerjasama.

“Ahli UMNO dan Pas perlu sentiasa ingat terhadap tiga persamaan antara kedua-dua parti sebagai sebab mengapa mereka perlu bekerjasama iaitu atas dasar sama-sama Islam, sama-sama Melayu dan sama-sama kalah dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14).

“Tidak juga timbul soal siapa ikut siapa, tiada isu UMNO ikut Pas atau sebaliknya kerana kita ikut Islam atas pegangan penyatuan ummah,” katanya berucap dalam Ceramah Penyatuan Umah Labis 1.0 di Kampung Tenang di sini malam tadi.

Sementara itu, Namun Ketua Penerangan UMNO Johor, Datuk Dr. Adham Baba berkata, pindaan Rang Undang-undang (RUU) bagi meminda kelayakan umur pengundi daripada 18 kepada 21 tahun tidak memberi kelebihan secara langsung kepada mana-mana parti politik sama ada kerajaan atau pembangkang.

Namun beliau berpendapat, sudah tentu parti-parti politik dalam Pakatan Harapan (PH) mempunyai kaedah dan strategi dalam usaha mendekati para pelajar di peringkat sekolah menengah yang bakal mengundi kali pertama ada PRU-15 nanti.

“Walau bagaimana pun, kami daripada blok pembangkang (UMNO dan Pas) akan sentiasa menilai apakah kaedah gunakan mereka untuk mendekati golongan tersebut. Kami akan memastikan mereka tidak mengdoktrinasi pelajar, jika ini berlaku kami akan membuat bantahan secara terbuka,” katanya.

Menurutnya, ketika menjadi pembangkang PH menuduh Barisan Nasional (BN) menggunakan pelbagai platform termasuk Biro Tata Negara (BTN) dan Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) bagi mengindoktrinasi rakyat.

“Sekarang mereka sudah jadi kerajaan dan seharusnya mereka tidak melakukan perkara-perkara yang ditentang semasa menjadi pembangkang dahulu,” ujarnya.

Katanya, pendaftaran pengundi secara automatik ketika mencapai usia 18 tahun merupakan langkah terbaik bagi memastikan masalah mereka yang layak tidak mendaftar sebagai pengundi dapat diatasi.

Menurut Adham, selama ini Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) ada undang-undang untuk mendaftar pengundi tetapi perkara itu tidak berlaku dan masih ramai mereka yang layak mengundi tidak mendaftar sebagai pemilih. – UTUSAN ONLINE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

Komuniti Johor

Selatan Negeri Kami

JohorTimes

Daily Video News

Negara Insider

We Fight Because We Believe

MediaRakyat

#MediaRakyat #RakyatBangkit #NajibRazak #NajibRazakFans #UMNO #BarisanNasional #Malaysia

Discover

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

%d bloggers like this: