SEGERA TUBUHKAN SURUHANJAYA SIASATAN DI-RAJA (RCI) BAGI MENYIASAT PEMBERIAN KEWARGANEGARAAN (MYKAD) YANG DIRAGUI

1. Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia memandang serius isu-isu berkaitan pemberian kewarganegaraan. Pemuda UMNO masih ingat sewaktu isu pemberian kewarganegaraan secara longgar dan melalui saluran belakang yang kami timbulkan pada 23 Julai lalu, pantas sekali Kementerian Dalam Negeri (KDN) menafikannya.

2. Begitu juga bila tular pelbagai berita mengenai desas-desus aktiviti penjualan MyKad kepada warga China di negara ini, cepat sekali Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) menafikannya. Ternyata kebimbangan yang dicetuskan ada asasnya apabila media mendedahkan penahanan pegawai tinggi Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Pulau Pinang oleh pihak polis susulan pembongkaran aktiviti penjualan MyKad kepada warga China di Pulau Pinang. Ini sekaligus membuktikan penafian KDN dan JPN sebelum ini boleh disanggah dan menjadikan integriti mereka boleh dipersoalkan.

3. Justeru, Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia dengan ini mendesak agar sebuah Suruhanjaya Siasatan Di-Raja (RCI) ditubuhkan segera bagi menyiasat pemberian kewarganegaraan yang diragui kaedahnya. Penubuhan RCI ini bersandarkan kepada beberapa asas dan tujuan berikut:

(a) Dengan kedudukan tinggi pegawai yang ditahan, adalah tidak munasabah kes ini hanya melibatkan lebih enam keping MyKad dan bernilai RM350,000 sahaja, malah dikhuatiri aktiviti ini sudah berjalan lama dan melibatkan bilangan MyKad yang jauh lebih banyak;

(b) Aktiviti yang berlaku di Pulau Pinang ini lebih penting untuk disiasat oleh sebuah badan bebas seperti RCI dengan lebih mendalam kerana sudah lama berlegar dakwaan bahawa Kerajaan DAP Pulau Pinang telah dan sedang berusaha menambah pengundi Cina bagi mengukuhkan kedudukan di negeri yang dikuasainya itu;

(c) Skop tugas RCI ini juga antara lain perlu mengenalpasti dalang-dalang sebenar di sebalik pemberian atau penjualan MyKad kepada warga China, mengenalpasti bilangan sebenar mereka yang telah menerima kewarganegaraan secara sewenang-wenangnya dan mengenalpasti impak kepada demografi penduduk dan pengundi di negara ini.

4. Sekali lagi Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia ingin tegaskan keperluan menubuhkan RCI ini bagi menjernihkan segala polemik yang terus menular dalam masyarakat berkenaan dengan pemberian kewarganegaran melalui kaedah yang meragukan. Ingatlah kewarganegaraan Malaysia merupakan anugerah tertinggi negara dan tidak wajar diberikan secara sewenang-wenang melainkan kepada mereka yang benar-benar layak di sisi Perlembagaan Persekutuan dan undang-undang Negara!

Dr. Asyraf Wajdi Dusuki

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia

12 September 2019

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

Komuniti Johor

Selatan Negeri Kami

JohorTimes

Daily Video News

Negara Insider

We Fight Because We Believe

MediaRakyat

#MediaRakyat #RakyatBangkit #NajibRazak #NajibRazakFans #UMNO #BarisanNasional #Malaysia

Discover

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

%d bloggers like this: